joi, 26 august 2010

Normalitate & co.


Din seria “e frumoasă, păcat că e populată”, am citit mai demult undeva cum că ţara noastră are o singură problemă: nu e normală. Adică lipsurile noastre toate se rezumă doar la lipsa de normalitate.
De exemplu, fiind în vizită în Atena săptămâna trecută, stăteam de vorbă cu nişte prieteni greci, la un frappe, pe malul mării. Acum, ştim cu toţii că nici grecii nu o duc bine, dar din conversaţia asta am dedus eu importanţa prezenţei normalităţii sau, mai bine spus, importanţa absenţei ei pe meleagurile noastre. S-au amuzat teribil când le-am spus că în parlamentul european ne reprezintă un ex-cioban, un nebun şi o piţipoancă, fiică de preşedinte. Au fost intrigaţi când i-am întrebat dacă ei au cultul fătucilor devenite vedete doar datorită silicoanelor, sau cultul perindării la TV a acestor silicoane, însoţite doar de curea pe post de fustiţă. Nici la menţionarea reality show-urilor (mai mult sau mai puţin regizate) cu urlete şi tigăi zburătoare, cu păruieli şi beep-uri cât cuprinde nu au dat semne de empatie. Ba chiar la un moment dat, ajungând să le spun că Nuţi a dus pantofi cu toc sinistraţilor dintr-o comună afectată de inundaţii, a început să mă cuprindă cumva ruşinea şi m-am hotărât să-i las pe ei să-mi povestească cum merg treburile in stil grecesc.
S-au plâns puţin de politică (dar ştim cu toţii că politica nu e normală pe plan mondial, şi nu mai e demult ceea ce ar trebui să fie) iar apoi mi-au explicat principiul halara: “te relaxezi, bei o cafea, iei o pauză, viaţa e frumoasă şi totul o să fie bine”. Ce frumos! Şi să nu-mi spuneţi că din cauza asta le merge prost acum, în criză; pentru că şi noi suntem tot pe-acolo şi principiul nostru al vieţii permanent gri (sau reverse-halara) nu ne-a ajutat cu nimic. Mai bine săraci şi fericiţi.
Să-mi sară naţionaliştii în cap, dar ţara asta îmi pare ca o greşeală la jocul acela de copii în care trebuie să introduci piese în formele corespunzătoare. E ca un cub pe care un copil a incercat să-l introducă într-o formă cilindrică şi, văzând că nu se potriveşte, l-a lăsat acolo. E strâmbă.

7 comentarii:

  1. Ca tot ai zis de halara, am gugalit sa vad o traducere sau definitie. Uite de ce am dat!
    http://harilaos.blogspot.com/2009/04/how-long-is-5-greek-minutes.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Normalitatea tine in primul rand de educatie.Atunci cand tinerii vor iesi din scoli cu cunostinte solide,acest nou popor nu va mai vota toate hahlerele,nu se va mai holba la toate nonvalorile de pe ecran.Ziarele si televiziunile sunt si ele vinovate deoarece nu fac si emisiuni educative.Promoveaza numai oameni agramati ,trecuti prin scoli ca gasca prin apa ,care in viata lor nu au citit o carte si care nu stiu decat sa-si expuna pe ecran si in ziare, viata intima .Pacat de aceasta tara frumoasa.Imi iubesc tara dar nu pot sa lupt pentru normalitate.
    Profesori,ziaristi,scriitori,artisti,producatori si regizori aceasta e menirea voastra!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt de acord. Dar motivul pentru care nu se fac emisiuni educative este tocmai acela ca nu prea are cine sa le urmareasca. Si atata vreme cat nonvalorile sunt la mare cautare, ce televiziune normala ar renunta la a le promova doar de dragul educarii poporului si al luptei pentru normalitate?

    RăspundețiȘtergere
  4. "Dar motivul pentru care nu se fac emisiuni educative este tocmai acela ca nu prea are cine sa le urmareasca." -> Nu sunt de acord, oameni de genul asta exista. Televiziunile vor sa credem ca nu exista, dar ei exista.
    Sau poate te referi ca ei sa existe in cantitati industriale (gen 50+%) astfel incat astfel de emisiuni sa fie super profitabile, atunci nu, nu exista in asemenea cantitati.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, exista, n-am zis ca nu. Dar sunt foarte putini, exact asa cum spui: nu atatia incat sa faca emisiunile educative foarte profitabile. De-asta am si zis ca nu "prea" are cine sa le urmareasca.

    RăspundețiȘtergere
  6. romania pe ultimul drum...acuma batem cuiele in cosciug.amin!

    RăspundețiȘtergere
  7. Am zis ca NOUL POPOR educat, nu va mai viziona emisiuni cu pitipoance ,agramati etc.,nu cel care este acum.Am chemat pe cei de care depinde educatia sa depuna efort prin mijloacele pe care le au sa faca acest lucru.Poate si prin astfel de comentarii realizam ceva.
    Nu trebuie sa ajungem si mai rau!

    RăspundețiȘtergere